FotbollXtra

Arkivbild: Petter Arvidson

Inför Division 1 Södra

FotbollXtras Anders Ekström ger dig matnyttig förhandsinformation inför helgens premiär av Division 1 Södra.

På lördag startar landets tredjedivision. En pärs för vissa lag, stora möjligheter för andra. Förra säsongen gick Östersunds FK och Örgryte IS upp, medan Lunds BK och Forward föll i kvalet. Vilka lag kommer upp i år?

Nedan följer en kort presentation av lagen.

Utsiktens BK från Göteborg var debutanter i ”Ettan” ifjol och kom på tionde plats. Laget har gjort några bra förstärkningar till i år där Tommy Lycén, Sebastian Johansson, Robin Jonsson och Ralf Edströms grabb Joakim Edström sticker ut från mängden. Superettan-klass på de spelarna. Har tagit över Västra Frölundas plats som Göteborgs fjärdelag och blir ett naturligt steg för spelare från de ”bättre” lagen i området att komma till. Har gjort en bra försäsong och lär hålla till i nedre mitten.

- Ingen har väl undgått Trelleborg FF:s två senaste säsonger, från toppen av Allsvenskan till Division 1. Med sina 17 säsonger i eliten varav en femteplats 2010, är TFF en stor favorit till att gå upp igen. Men det kommer inte bli någon lätt resa, de har blivit av med stora delar av truppen från förra säsongen.  Kvarvarande trion Joakim Nilsson, Fredrik Persson, och Magnus Andersson blir superviktiga. Kan nyförvärvet Kevin Amuneke hitta tillbaka till formen från 2005? Linus Olsson ser intressant ut. Är favorit till seriesegern, men det kommer inte bli en lätt resa.

- Nykomlingen Torslanda IK från Göteborg är ett svårbedömt lag. Målskyttarna Robin Örtendahl och Michell Hansson är kvar, vilket är ett måste för en nykomling. Har gjort en halvhyfsad försäsong, men lär få inrikta sig på att inte åka ur.

Skövde AIK gjorde en bra säsong 2012 och kom i mitten. Har ett ungt och talangfullt lag med många spelare från trakten. Duktiga mittbacken Adam Rosén (ÖIS) kommer att saknas. Tror på en placering strax ovanför strecket.

Qviding FIF är även dem från Göteborg, och åkte ur Superettan 2011. Kom inte bättre än nia som nedflyttad nykomling ifjol. Saknar pålitliga målskyttar, men har förstärkt laget med välkända profilen Arash Bayat. Har välkända spelare som Mentor Zhubi, Moses Ssewankambo och Kamal Mustafa i laget. Gjort en kass försäsong och jag tror att Qviding kan få det tufft 2013.

Lunds BK gjorde en kanonsäsong 2012, och föll i kvalet till Superettan mot IFK Värnamo. Har tappat duktiga målvakten Otto Martler till Falkenberg, men värvat Christoffer Matwiejew från Djurgården istället. Oprövad, men intressant.  Gjort en bra försäsong, men jag tror inte de upprepar fjolårets succé. Saknar pålitliga målskyttar även fast Niclas Öberg och Admir Osmancevic kommer minst göra en minst sex mål vardera. Övre mitten.

Kristianstads FF gjorde en bra säsong 2012, och kom fyra. Dock med 13 poäng upp till trean Oddevold. Har en intressant trupp med flera välkända namn: Eldin Karisik, Igor Utkovic, Johan Svensson, Enes Smajlovic, stabila målvakten Fegler och nyförvärvet Christoffer Tapper Holter. Dock kommer Nsima Peter (Varberg) saknas. Kommer vara med i toppen, tror på topp tre.

Karlstad BK gör sin tredje raka säsong i Div. 1 och kom i mitten 2012. Släppte in lite för mycket mål ifjol, och har i år tappat några viktiga spelare som till exempel Emil Mårtensson. Har värvat in bra spelare som Timmy Wilhelmsson (Sylvia) och en intressant brasse (Caué Benicio). Viktigt att målskytten Gazmend Bahtiri (12  mål ifjol) stannar. Ska bli kul att följa den amerikanska målvakten Patrick Lane. Tror på nedre mitten.

- Klassiska Halmia IS (elva säsonger i Allsvenskan) är nykomling efter att ha vunnit Div. 2 ifjol. Är ett stabilt lag även om det är stor skillnad en serie upp. Målkungen Calle Genberg (22 mål ifjol) blir intressant att följa. Tränas av ex-proffset Peter Lindau. Tror att det bli bottenstrid för Halmstadklubben.

IK Oddevold från Uddevalla kom trea förra säsongen, och är minst lika bra i år. Hela seriens skyttekung 2012 Johan Patriksson (24 mål) är kvar och klubben har värvat några starka namn: Robin Ganemyr, Tobias Mikaelsson och Hampus Bohman. Starka namn. Gjort en sådär försäsong, men lär ändå vara med i toppen. Tror på topp tre.

IF Sylvia från Norrköping har haft en turbulent tid efter att laget precis klarat sig kvar 2012. Flera spelare hade lämnat och klubbens existens var i fara. Men genom bland annat ett samarbete med IFK Norrköping, blev det till slut ordning i klubben. Har dock bara hunnit med fem träningsmatcher. Dansken Allan Borgvardt är en av seriens bästa anfallare, och IFK-lånen Ken Sema, Marcus Johansson och Riki Cakic är stabila spelare i Div. 1. Johan Söderberg och Markus Hansson drar som vanligt ett stort lass på mittfältet. Ska bli spännande och se försvararen Armando Ibrakovic när han blir hel. Tror på en mittenplacering.

IF Limhamn Bunkeflo klarade sig precis kvar 2012, och har som vanligt haft lite omsättning i truppen. Petter Thelin (lån, Malmö FF) kan bli den målkungen laget behöver. Gjort en okej försäsong, men rutinerade spelare som Charles Sampson och Xhevdet Llumnica måste kliva fram och visa vägen. Tror på bottenstrid.

Husqvarna FF utanför Jönköping är nykomlingar efter att ha varit nere och vänt i tvåan. Nyförvärvet tillika legenden Andreas Tegström (Jönköping Södra FF) är tillbaka och blir en viktig pjäs i Kjell Jacobssons lagbygge. Finns en del rutin (Ritheim, Avdic, Karlefjärd) från högre divisioner, främst från grannklubben Jönköping Södra, de blir givetvis viktiga. Gjort en bra försäsong, men lär få rikta in sig på bottenstrid.

FC Trollhättan kom på en hedrande femteplats 2012, och släppte in lite för mycket mål för att kunna utmana om topplacering.  Tappat viktiga Johan Lundgren till ÖIS, men värvat Pelle Ödlund från IK Gauthiod. Han var proffsaktuell under 2012,och är en intressant värvning. Målskytten Josef Daoud blir återigen viktig i anfallet. Tror på mittenplacering.

Fakta

Omgång  1 - Division  1 Södra

Lördag
IK Oddevold - Torslanda IK
IS Halmia - Trelleborgs FF
Utsiktens BK - Qviding FIF

Söndag:
IF Limhamn Bunkeflo - Skövde AIK
Karlstad BK - Kristianstad FF
IF Sylvia - Lunds BK
FC Trollhättan - Husqvarna FF

Publicerades 2013-04-11 19:40

Kommentarer

Lämna ett svar

Din E-postadress publiceras ej. Obligatoriska fält är markerade *.


Senaste från bloggen
XTRA-TV

HIF-fansens bengalhav i derbyt

Skånederby - Rökbomber - MFF

Tifo AIK - Djurgårdens IF